Menu van de maand

 

Ribkarbonade in zoete marinade                                                               Mei

Varkensvlees van de bbq is om meerdere redenen een goed alternatief voor rundvlees of vis van de grill. Zo is varkensvlees vaak wat goedkoper dan rundvlees of vis. Daarnaast is goed varkensvlees erg mager en lekker sappig als je het goed bereid. Vandaag een bbq recept voor varkens-ribkarbonades of varkenskoteletjes in een zoete marinade.

 

Ingrediënten voor dit recept 

ribkarbonade of koteletjes zonnebloem olie
balsomico azijn ketjap
honing zoet paprikapoeder
peper en zout knoflook
1 kleine ui  

Heerlijke gemarineerde rib karbonade

Dit recept maken

Neem om te beginnen een diepe kom waar de varkenskarbonades of koteletten gemakkelijk kunnen. Dit recept is geschreven voor vier tot zes stukken vlees. Doe een flinke scheut zonnebloemolie in de kom en voeg twee eetlepels azijn toe. Doe hier vervolgens een ruime theelepel honing bij en roer kort door.

Voeg nu een theelepel paprikapoeder en een theelepel ketjap toe aan het mengsel en pers er tenslotte naar smaak knoflook bij (begin met een teen). Snipper een klein uitje fijn en voeg deze ook toe aan de marinade voor het varkensvlees. Maak de marinade tenslotte op smaak met peper en zout.

Vind je de marinade nog te weinig smaak hebben voeg dan extra paprikapoeder, honing of azijn toe. Lijkt de marinade te droog, voeg dan wat extra zonnebloemolie toe.

Neem nu het je koteletten of karbonades en leg deze in de marinade. Bedruip ze zodat het vlees aan alle kanten in aanraking komt met de smaken van de marinade. Dek de schaal af en zet deze minstens twee uur, maar liever een hele nacht, in de koelkast.

BBQ tijd

Steek de bbq (of Mycooker) aan (met kolen natuurlijk) en rooster de koteletten of karbonades boven het heetste gedeelte van de bbq in enkele minuten gaar. Varkensvlees mag een beetje rosé zijn van binnen, maar zorg er wel voor dat het vlees goed gaar is.

Eet smakelijk van dit lekkere bbq recept voor varkensvlees van de bbq of grill! Lekker met een groene salade en een kruidenstokbroodje maar ook goed te gebruiken als onderdeel van een grote bbq met verschillende soorten vlees en vis.

 

Zelfgemaakte hamburgers van de BBQ                                                        April

Hamburgers horen bij een zomerse barbecue. Zeker als je gaat barbecueën met de kinderen erbij zal een lekkere hamburger, eventueel met een broodje, goed in de smaak vallen. Een lekkere hamburger is even een werkje, is hij eenmaal klaar dan heb je ook echt eer van je werk. Vandaag een lekker bbq recept voor zelfgemaakte hamburgers. Voel je absoluut vrij om te experimenteren met smaken en ingrediënten, een lekkere hamburger ziet er voor iedereen anders uit.

 

Ingrediënten voor dit hamburger recept

rundergehakt of half-om-half paneermeel
1 ui mosterd
zout en peper knoflook
paprikapoeder chilipoeder
ketchup 1 ei

Zelfgemaakte Hamburgers op Mycooker

Zelf hamburgers maken

De lekkerste hamburgers maak je met half-om-half gehakt. Dat is net wat vetter en dat komt de smaak van de hamburger ten goede. Hou je van mager vlees, neem dan rundergehakt. Voor vijf tot zeven hamburgers heb je ongeveer 500 gram gehakt nodig. Doe dit gehakt in een diepe kom waar nog ruimte is voor de andere ingrediënten.

Voeg aan het gehakt 1 heel ei toe en doe er daarna een paar eetlepels paneermeel bij. Maak het mengsel op smaak met peper en zout en ga nu verder met de andere ingrediënten voor deze lekkere hamburger. Snipper een halve ui fijn en doe deze bij het gehakt. Voeg een eetlepel mosterd en een eetlepel ketchup toe en maak de hamburger kruidig door een theelepel chilipoeder en een theelepel paprika poeder aan het mengsel toe te voegen. Pers tenslotte een teentje knoflook boven het gehakt.

Was nu je handen goed en kneed daarna met blote handen het mengsel voor de hamburgers goed dooreen. Als het mengsel te nat is en als je er dus geen mooie ballen van kunt maken kun je wat paneermeel toevoegen. Ook kun je naar smaak nog wat extra peper, zout, paprikapoeder of chilipoeder toevoegen. Ook is het mogelijk om nu nog wat extra verse kruiden toe te voegen. Denk aan peterselie, oregano of tijm. Hak deze kruiden fijn en kneed ze door het hamburger-gehakt. Ook kun je variëren met kleine stukjes augurk of bijvoorbeeld olijf door het gehaktmengsel.

Maak daarna mooie gelijkmatige gehaktballen en pers deze tussen je twee handen in het formaat van een hamburger. Rooster de hamburgers in ongeveer 10 minuten gaar boven de hete kolen van je barbecue.

 

Menu van de maand                                                                                            Januari
Heerlijke Longhaas met Tian